
Järnbrist Stor
590 kr
Järnbrist innebär att kroppen innehåller för lite järn och är en vanlig orsak till anemi. Järn är avgörande för att kroppen ska kunna producera hemoglobin, ett protein i röda blodkroppar som transporterar syre från lungorna till andra delar av kroppen.
När det finns en otillräcklig mängd järn i kroppen kan hemoglobin produktionen bli nedsatt, vilket resulterar i anemi. Vanliga symtom på järnbrist inkluderar trötthet, blekhet, yrsel och nedsatt koncentrationsförmåga. Järnbrist kan bero på bristfällig kost, nedsatt absorption av järn i mag-tarmkanalen, ökad järn förlust vid menstruation eller graviditet, samt vissa sjukdomar.
Inför ditt besök
Testet bör tas före klockan 10 på morgonen.
OBS!
Vid varje provtagningsögonblick kommer du att få dina värden i förhållande till det specifika referensintervallet för varje blodmarkör följt av en kort läkarkommentar. BlodLab kan tyvärr inte erbjuda en heltäckande tolkning, diagnostisera eventuella tillstånd eller förklara underliggande orsaker. Vår tjänst inkluderar inte rådgivning, läkarkonsultationer eller behandlingar. BlodLab erbjuder endast hälsokontroller i förebyggande syfte för att du ska få insikt i din hälsa genom blodanalys och kan inte ge ett definitivt svar på om du är frisk eller har någon sjukdom. Du har tillgång till dina provresultat online och kan ta med dessa till din vårdgivare.
Det är viktigt att du söker fysisk vård om du får en rekommendation av våra läkare att uppsöka sjukvård för vidare utredning. Om du upplever symtom eller känner dig sjuk bör du besöka en läkare. Detta bör du göra oberoende av resultat eller kommentarer från prover tagna via BlodLab.
Vad testas i denna hälsokontroll?
Hemoglobin
Hemoglobin (Hb) är ett protein som finns i röda blodkroppar och är ansvarig för att transportera syre från lungorna till kroppens vävnader och organ för att dessa ska kunna utföra sina funktioner. Förändringar i hemoglobinhalten eller dess funktion kan påverka kroppens förmåga att leverera syre till cellerna och kan resultera i olika sjukdomar. Ett lågt hemoglobin-värde kan vara orsaken till anemi vilket ofta resulterar i trötthet.
Lågt värde:
Lågt hemoglobin kan tyda på anemi. Ett tillstånd som bland annat kan uppstå vid brist på järn i kosten eller nedsatt järnupptag men även vid låga nivåer av vitamin B12 och folsyra. Järnbristanemi är oftast vanligt förekommande hos kvinnor med rikliga menstruationsblödningar. Tillstånd som vissa kroniska sjukdomar, blödningar och mediciner kan orsaka ett lågt hemoglobin värde. I ovanliga fall kan blodbrist bero på vissa typer av blodcancer. Vid dessa tillstånd är det vanligt att flera olika blodcellstyper påverkas kraftigt samtidigt. Lågt hemoglobin kan resultera i symtom som trötthet, blekhet och andnöd.
Högt värde:
Ett högt hemoglobinvärde innebär att mängden hemoglobin i blodet överskrider det normala referensintervallet vilket kan förekomma vid kronisk rökning, uttorkning, sömnapné eller längre vistelse på hög höjd. Vissa lungsjukdomar kan orsaka höga hemoglobinvärden. Polycytemia Vera är en blodsjukdom som orsakar höga hemoglobin-nivåer.
Trombocyter
Trombocyter, även kända som blodplättar, spelar en avgörande roll i kroppens blodkoagulationssystem och är ansvariga för att stoppa blödning när det uppstår skada på blodkärlen. Att mäta antalet blodplättar i blodet genom att kontrollera trombocytantalet kan vara till hjälp för att diagnostisera flera olika sjukdomar. Trombocyter, eller blodplättar, har en livslängd på cirka 8 till 10 dagar i blodcirkulationen. Efter denna tid tas de upp och bryts ned av mjälten.
Lågt värde:
Låga trombocytvärden, kan öka risken för blödning och påverka blodkoagulationssystemet. Orsaker till detta kan vara benmärgenssjukdomar, autoimmuna sjukdomar som idiopatisk trombocytopen purpura (ITP) där immunsystemet attackerar och förstör trombocyter. Infektioner (allvarliga och kroniska), mjältsjukdomar (splenomegali), blödningar eller hemolytiska tillstånd samt vissa läkemedel. Brist på vitaminer och mineraler, som vitamin B12, folsyra eller järn, kan påverka trombocytproduktionen.
Högt värde:
Höga trombocytvärden kan vara icke symtom givande och upptäckas slumpmässigt vid rutinmässiga blodprov. Orsaken kan vara vissa benmärgssjukdomar, kroniska inflammatoriska processer, splenektomi vilket innebär avlägsnande av mjälten och kan leda till en ökning av trombocyter eftersom mjälten normalt hjälper till att reglera trombocytantalet.
Erytrocyter
Erytrocyter är röda blodkroppar, deras huvudsakliga uppgift är att transportera syre från lungorna till kroppens vävnader och organ samt att transportera koldioxid tillbaka till lungorna för utandning. Erytrocyter har sin karakteristiska röda färg på grund av det järninnehållande hemoglobinproteinet som finns i deras cytoplasma.
Lågt värde:
Låga värden sen vid anemi en vanlig orsak till detta är brist på järn. Brist på vitaminer som B12 och folsyra kan också orsaka låga värden men även andra åkommor och tillstånd. Detta kan resultera i en rad symtom som tex trötthet, blekhet, andfåddhet med mera.
Högt värde:
Höga erytrocytvärden, kan indikera flera olika medicinska tillstånd. Några orsaker är exempelvis syrebrist eller lågt vätskeintag. Andra exempel på tillstånd kan vara Polycytemia vera en sällsynt typ av blodcancer som tillhör gruppen myeloproliferativa sjukdomar.
Hematokrit
Hematokrit är ett blodprov som mäter andelen röda blodkroppar (erytrocyter) i blodet i förhållande till den totala mängden blod. Resultatet anges vanligtvis som en procentandel och kan vara användbart för att utvärdera blodvolymen och följa upp olika medicinska tillstånd.
Lågt värde:
En orsak till lågt hematokrit är anemi, vilket innebär att det finns för få röda blodkroppar eller att de innehåller för lite hemoglobin. Anemi kan orsakas av järnbrist, vitamin B12-brist eller folsyrabrist. Det finns en rad andra underliggande orsaker och sjukdomar som kan orsaka lågt hematokrit.
Högt värde:
Höga hematokritnivåer kan tyda på polycytemi, ett tillstånd där kroppen har en överproduktion av röda blodkroppar, vilket kan leda till ökad blodviskositet och öka risken för trombos (bildande av blodproppar) och andra hjärt- och kärlproblem på grund av den ökade viskositeten i blodet.
Leukocyter
Leukocyter är en typ av blodkroppar som kallas för vita blodkroppar. Dessa celler är en viktig del av kroppens immunsystem och spelar en avgörande roll i att försvara kroppen mot infektioner och sjukdomar. Leukocyter kan kretsa i blodet och färdas till vävnader där de kämpar mot bakterier, virus och andra främmande ämnen. När man testar leukocytvärdet i blodet, kontrollerar man antalet vita blodkroppar och kan avgöra om kroppen är i färd med att bekämpa en inflammation eller sjukdom. Det ger också information om något påverkar kroppens förmåga att producera vita blodkroppar, vilket kan innebära att immunförsvaret inte fungerar som det ska.
Lågt värde:
Låga leukocyt värden (leukopeni) kan öka risken för infektioner, eftersom det innebär att kroppens försvarssystem är nedsatt vilket kan leda till upprepade eller allvarliga infektioner. Låga antal leukocyter kan även vara orsakade av benmärgssjukdomar, leukemi, förstorad mjälte, B12 och folatbrist.
Högt värde:
Höga leukocytvärden, även kända som leukocytos ses oftast i samband med infektioner orsakat av bakterier och vissa virus. Det kan även tyda på olika medicinska tillstånd och är ofta en del av kroppens immunrespons på infektioner, inflammation eller andra hälsoproblem som vissa blodsjukdomar men ses även vid användning av vissa läkemedel, rökning, stress eller allergiska reaktioner.
Medelcellvolym
MCV står för Mean Corpuscular Volume, och det är en blodparameter som mäter den genomsnittliga volymen av röda blodkroppar och ger information om de röda blodkropparnas storlek.
Lågt värde:
Lågt MCV innebär att de röda blodkropparna är mindre än normalt. Detta kan förekomma vid järnbristanemi eller andra former av anemi som tex vid kronisk blödning. Thalassemi är en ärftlig blodsjukdom som påverkar produktionen av hemoglobin och kan leda till små röda blodkroppar och lågt MCV. Långvarig inflammation kan påverka produktionen av röda blodkroppar och bidra till ett lågt MCV.
Högt värde:
Högt MCV kan tyda på att de röda blodkropparna är större än normalt. Detta kan en rad olika orsaker som tex vissa vitaminbrister, såsom brist på vitamin B12 eller folsyra, leversjukdomar och kronisk alkoholkonsumtion.
Hemoglobinmassa
MCH står för Mean Corpuscular Hemoglobin, och det är en blodparameter som mäter genomsnittlig mängd hemoglobin i varje enskild röd blodkropp. Hemoglobin är det järninnehållande proteinet som finns i röda blodkroppar och är ansvarigt för att transportera syre från lungorna till kroppens vävnader och för att bära koldioxid tillbaka till lungorna för att andas ut.
Lågt värde:
Lågt MCH kan vara ett tecken på järnbrist men kan även ses vid Thalassemi är en genetisk blodsjukdom som påverkar produktionen av hemoglobin och kan leda till lågt MCH.
Högt värde:
Högt MCH kan tyda på närvaron av vissa former av anemi, såsom megaloblastisk anemi, som kan orsakas av brist på vitamin B12 eller folsyra. Höga värden kan även ses vid kronisk alkoholkonsumtion och vissa leversjukdomar.
Ferritin
Ferritin är ett protein och dess huvudsakliga uppgift är att lagra järn och frigöra det när kroppen behöver järn. Ferritin fungerar som en järnreservoar, som finns i kroppens celler, främst i levern, mjälten och benmärgen, och mindre mängder finns även i andra vävnader.
Högt värd:
Ett högt ferritin kan tyda på järnöverskott i kroppen (hemokromatos) eller kroniska inflammationer, leversjukdomar och vissa blodsjukdomar.
Lågt värde:
Låga nivåer av ferritin i kroppen är ofta förknippade med järnbrist. Vanliga orsaker är blodförlust, dåligt järnupptag eller låg järnhalt i kosten. Det finns tillstånd som kan öka kroppens behov av järn tex graviditet eller menstruation.
Transferrinmättnad
Transferrin är ett järntransportprotein som cirkulerar i blodet och ansvarar för att transportera järn från kroppens lagringsplatser till olika delar av kroppen. Transferrinmättnad (järnmättnad) är ett mått på hur mycket av transferrin i blodet som är bundet till järn. Transferrinmättnad används som en del av järnstatusprover för att bedöma och diagnostisera järnrelaterade tillstånd som anemi eller järnöverskott.
Lågt värde:
Lågt transferrinmättnadsvärde är ett tecken på potentiell järnbrist. Det kan uppstå på grund av otillräcklig järntillförsel från kosten, malabsorption i tarmen. Ett lågt värde kan också indikera inflammation, långvariga sjukdomar, leverproblem eller njursjukdom.
Högt värde:
Ett högt transferrinmättnadsvärde är ofta ett tecken på ökad järnabsorption och ansamling av överskottsjärn i kroppen. Detta kan förekomma vid tillstånd som hemokromatos, en sjukdom där kroppen absorberar för mycket järn från kosten och lagrar det i vävnader och organ. Men kan även orsakas av frekventa blodtransfusioner samt vissa leversjukdomar.
Transferrin
Transferrin är ett transportprotein som cirkulerar i blodet. Dess huvudsakliga uppgift är att binda till järn och transportera det i blodet till olika vävnader och organ där järn behövs.
Lågt värde:
Låga transferrinnivåer i blodet kan vara ett tecken på järnbrist. Otillräcklig järnintag i kosten eller rikliga menstruationer kan leda till järnbrist och låga transferrinvärden. Transferrin produceras till stor del i levern. Leversjukdomar kan påverka produktionen av transferrin och leda till låga nivåer.
Högt värde:
Höga transferrinvärden kan uppstå vid ett överskott av järn i kroppen. Det kan orsakas av överdriven järnintag genom kosttillskott eller blodtransfusioner. Höga transferrinnivåer kan även förekomma vid genetiska sjukdomar som hemokromatos sjukdom där kroppen absorberar och lagrar för mycket järn från maten. Det kan också förekomma vid lever- eller njursjukdomar och ibland vid inflammatoriska tillstånd som reumatoid artrit.
Järn
Den mest kända funktionen av järn är att det är en avgörande komponent i hemoglobin, ett protein som finns i röda blodkroppar. Hemoglobin binder syre i lungorna och transporterar det till kroppens vävnader och organ, där syret behövs för cellandning och energiproduktion. Det är viktigt att upprätthålla en balanserad nivå av järn i kroppen för att inte orsaka hälsoproblem. Därför är det viktigt att äta en balanserad kost som innehåller tillräckligt med järn och att kontrollera järnnivåerna vid behov för att förebygga eller behandla eventuella obalanser.
Högt värde:
Ett högt järn värde i blodet kan vara ett tecken på flera underliggande hälsotillstånd. Höga järn värden kan orsakas av hemokromatos, överanvändning av järntillskott, frekventa blodtransfusioner, leversjukdom, eller vissa anemiformer. Dessa tillstånd leder till järnöverskott som kan ansamlas i organ, vilket kan resultera i skador på lever, hjärta och andra kroppssystem.
Lågt värde:
Ett lågt järnvärde i blodet, även känt som järnbrist vilket kan leda till anemi. Orsaker till järnbrist kan inkludera otillräckligt intag av järn i kosten, nedsatt upptag, blödningar, graviditet eller amning, och andra underliggande sjukdomar.